Slika strani
 

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Kristal v celju
objavljeno: 25. 01. 2021

                               Stigma           NIJZ lab    NFL

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Sintetični katinon »kristal« v Celju, mešanica borove kisline in kokaina v Mariboru

Ljubljana, 22. januar 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Celju zaznan vzorec, ki je vseboval sintetični katinon n-etilheksedron in je ob uporabi povzročal negativne stranske učinke. V Mariboru je bil zaznan vzorec z mešanico borove kisline in kokaina.

Kristal

Analiza vzorca bele kristalaste snovi, ki se je v Celju prodajala pod imenom »kristal«, je pokazala, da vsebuje sintetični katinon n- etilheksedron. Po poročanju uporabnikov so ob uporabi »kristala« nastopili negativni stranski učinki, in sicer hud nemir, tresenje in agresija. 


V literaturi opisani negativni učinki, ki se lahko pojavijo ob uporabi n- etilheksedrona, so: visok krvni tlak, trepetanje rok, krčevito tresenje, bolečine v prsnem košu, pospešeno bitje srca.

Vzorec »kristala«

Mešanica borove kisline in kokaina

V Mariboru je bil zbran vzorec z mešanico borove kisline in kokaina, ki se je prodajal kot kokain. Borova kislina se sicer uporablja kot antiseptik, insekticid in kot zaviralec gorenja. Borova kislina ni namenjena oralni uporabi. Ob morebitnem zaužitju lahko nastopijo stranski učinki, kot so: slabost, bruhanje, diareja, krči, vznemirjenje, utrujenost. Uporabnikom se svetuje, da ob sumu, da so zaužili borovo kislino, poiščejo zdravniško pomoč. Vzorci kokaina z lidokainom V zadnjem času se pojavljajo tudi vzorci kokaina z nekoliko višjimi vsebnostmi lidokaina. Ker višje vsebnostih lidokaina lahko povzročijo številne negativne učinke, se uporabnikom priporoča storitev testiranja.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki JZ Socio iz Celja in Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###