Slika strani
 

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
LSD in Xanax
objavljeno: 19. 02. 2021

                               Stigma           NIJZ lab    NFL

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Pivnik z visoko vsebnostjo LSD v Savinjski regiji, lažna xanax tabletka v Ljubljani

Ljubljana, 19. februar 2021 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Savinjski regiji zaznan pivnik z visoko vsebnostjo LSD in v Ljubljani lažna xanax tabletka, ki je vsebovala klonazolam.

Pivnik z visoko vsebnostjo LSD

Analiza pivnika, z večbarvno prednjo stranjo in drugo stranjo rumene barve, je pokazala, da ima pivnik 2-kratno vsebnost LSD od povprečne vrednosti v zadnjih letih. Po poročanju uporabnkov je imel pivnik bolj grenak okus, učiki pa so bili precej močnejši od pričakovanih.

   

Večbarvni pivnik z visoko vsebnostjo LSD

Lažni xanax s klonazolamom 

Bela tabletka pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, ki je bila zaznana v Ljubljani, namesto alprazolama vsebuje klonazolam. Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj). Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje itn. Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od 6 do 10 ur.

   

Lažni xanax s klonazolamom

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki JZ SOCIO iz Celja in Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###