Slika strani
 

Droge na tehtnici

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Nevaren ekstazi
objavljeno: 02. 06. 2011

SPOROČILO ZA JAVNOST

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

Na Norveškem pojav ekstaziju podobnih tabletk z nevarno snovjo PMMA

Ljubljana, 2. junij 2011 - Na Norveškem so zasegli 477 tabletk, ki so podobne tabletkam ekstazija, vendar vsebujejo nevarno snov parametoskimetilamfetamin (PMMA). Tabletke so okrogle, precej porozne in roza barve, opremljene so z razpolovno črto ter logotipom v obliki krone (Rolex) ali pa v obliki kovanca (stran kovanca z napisi). Tabletke vsebujejo večinoma PMMA, poleg tega pa še manjše količine metamfetamina in MDMA.

Na Norveškem so v obdobju od julija 2010 do zdaj zabeležili že 16 smrti, povezanih s snovjo PMMA, od tega so štiri smrti zabeležili aprila in maja letos.

Snov PMMA je zelo podobna tako amfetaminom kot ekstaziju, vendar precej bolj nevarna. Po zaužitju snovi PMMA se namreč učinki pojavijo kasneje kot po zaužitju amfetaminov ali ekstazija. Zaradi tega lahko uporabnik, ki je snov zaužil, meni, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo droge ali pa v uporabo večje količine te droge.

PMMA je stimulativni halucinogen. Mnogi učinki so zato podobni učinkom amfetaminov in ekstazija. Tako se pojavijo halucinacije, pospešen in nepravilen utrip srca, vznemirjenost, tresenje, nenavadni gibi oči in ust, občutek toplote zaradi zvišanja telesne temperature.

Smrt lahko nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca oziroma srčne odpovedi ali pa je del daljšega procesa, ki se začne z zvišanjem telesne temperature, tresenjem, zmedenostjo, stiskanjem v prsih, nezavesti in odpovedjo notranjih organov, kot so pljuča, ledvice in srce.

V Sloveniji za zdaj pojava snovi PMMA še nismo zaznali, kljub temu se uporabnikom drog priporoča previdnost. Zaradi začetka turistične sezone in proti jugu usmerjenega turističnega toka je namreč tudi večja nevarnost vnosa te snovi v slovenski prostor. Mina Paš iz nevladne ogranizacije DrogArt opozarja: »V primeru, da uporabnik pride v stik s tovrstno tableto, naj je nikar ne zaužije, ker je zelo nevarna, temveč naj jo prinese na DrogArt info točko, od koder jo bodo posredovali v laboratorij na testiranje.«

###