Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Nevarna droga
objavljeno: 08. 04. 2013

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

UPORABA 25I-NBOMe LAHKO IMA ZA ZDRAVJE NEVARNE POSLEDICE

25I-NBOMe zaznali v več državah EU tudi v Sloveniji

Ljubljana, 5. april 2013 - Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) opozarja, da se je snov 25I-NBOMe do zdaj pojavila že v 12-tih državah EU, med drugimi tudi v Sloveniji. Zadnji primer je zabeležen marca letos v Avstriji, kjer se je snov prodajala na tehno zabavi, in sicer kot LSD v obliki pivnikov. Snov 25I-NBOMe se pojavlja v obliki prahu, tekočine in pivnikov. Uporaba te snovi pa lahko pri uporabnikih povzroči več zdravju nevarnih posledic.

V Veliki Britaniji so januarja letos zaradi zastrupitve s snovjo 25I-NBOMe v bolnišnico sprejeli sedem mladih ljudi, pri katerih so zabeležili naslednje neželene posledice: pospešeno bitje srca, povišan krvni tlak, vznemirjenost, agresijo, vidne in slušne halucinacije, napade, zvišano telesno temperaturo, povišano število belih krvnih telesc, metabolno acidozo. V vseh primerih so zabeležili tudi povišane vrednosti encima kreatin kinaze, v enem primeru pa je prišlo do odpovedi ledvic. Uporabniki so poročali, da so snov v obliki tekočine in v obliki prahu kupili pri preprodajalcu oziroma prek spleta, zaužil pa so jo oralno ali nazalno.

V Sloveniji je to snov Policija prvič zaznala decembra 2012, in sicer v obliki brezbarvne tekočine. Po poročanju Združenja DrogArt pa se 25I-NBOMe in njegovi analogi (predvsem sta razširjena 25B-NBOMe in 25C-NBOMe) pri nas pojavljajo v obliki kapljic za nos in tudi v obliki pivnikov.

25I-NBOMe sodi v skupino fenetilaminov in ima halucinogen učinek, zato ga je možno zamenjati za LSD. Ulična imena za to snov so pri nas »kapljice« in »ne bo me«, v tujini pa BOM-CI, Cimbi-5 in Solaris.

Slika: Pivnik prepojen s snovjo 25I-NBOMe, ki se je v Avstriji prodajal kot LSD