Slika strani
 

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Pojav flubromazepama
objavljeno: 03. 12. 2015

                    Stigma

Sistem za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

POJAV FLUBROMAZEPAMA V LJUBLJANI

 

V preteklem tednu smo v okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi prvič zaznali snov flubromazepam. Vzorec, v obliki belega prahu, je v Ljubljani pridobil DrogArt, analizo snovi pa je opravil Nacionalni forenzični laboratorij.

Flubromazepam je benzodiazepinski derivat, ki se na črnem trgu pojavlja v obliki prahu in tablet. Uporabniki ga zaužijejo oralno, lahko ga tudi njuhajo. Učinkuje že v zelo majhnih dozah (pri oralnem zaužitju uporabniki 3-5 mg štejejo kot lahko dozo, 5-8 mg štejejo kot srednjo dozo in 8-12 mg kot močno dozo).  Njegovi učinki so: proti-tesnobno delovanje, pomiritev, zaspanost, sproščenost mišic, amnezija, motnje koncentracije in motoričnih funkcij. Po poročanju uporabnikov na forumih naj bi  povzročal tudi rahlo evforijo.  Učinek pri oralni uporabi nastopi nekje med 40 do 90 minut po zaužitju (lahko tudi kasneje) in traja od 6 do 12 ur.  Zakasneli  učinki so možni še 24 ur po uporabi ali celo dlje. Ker je obdobje od zaužitja do nastopa učinka precej dolgo, lahko uporabnik misli, da snov ni učinkovala in jo zato zaužije še več ter tako poveča tveganje za predoziranje.

Mešanje flubromazepama z drugimi drogami je nevarno, kar še posebej velja  za alkohol, opiate, GHB/GBL in druge benzodiazepine, saj se učinki seštevajo in se zelo poveča možnost predoziranja. Pri redni uporabi ima flubromazepam tudi visok potencial za razvoj odvisnosti. 

Ker flubromazepam učinkuje že v zelo majhnih količinah, je za manj tvegano uporabo zelo pomembno natančno odmerjanje. Za tehtanje tako majhnih količin je primerno volumerično odmerjanje.

Zelo nevarna je tudi nenačrtovana uporaba flubromazepama; če je namreč uporabnik prepričan, da uporablja drugo snov in ne flubromazepam, bo verjetno uporabil večjo količino, kar lahko povzroči zelo močne učinke in vodi v predoziranje.

###