Slika strani
 

Materjalni dokazi

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Umrljivost - droge
objavljeno: 19. 05. 2009

Umrljivost zaradi uporabe prepovedanih drog v Sloveniji
v obdobju 2001 do 2006(pdf)

Prim.dr. Jožica Šelb Šemerl dr.med.

Izhodišča:

V Sloveniji je bila po letu 2002 sprejeta definicija umrljivosti  zaradi drog, ki jo je predlagal Evropski center za spremljanje odvisnosti od drog (EMCDDA). Definicija umrljivosti zaradi drog zajema smrti, ki nastopijo zaradi namerne (samomor) ali nenamerne (predoziranje) zastrupitve z drogo/drogami, ali smrti, katerih namera se ne da določiti, a so posledica jemanja drog. Umrljivost zaradi drog pomeni tiste smrti, ki so nastopile, medtem ko je droga v preveliki koncentraciji delovala v telesu. Umrljivost uporabnikov drog v nasprotju s prvo pomeni tiste smrti, ki so nastopile pri uporabnikih drog v času, ko v telesu ni bilo usodne koncentracije droge in je bil/a osnovni vzrok smrti bolezen ali stanje, ki se je sočasno pojavilo pri uživalcu prepovedanih drog.
Droge so po definiciji EMCDDA: opij, heroin, drugi opioidi, metadon in drugi sintetični narkotiki, kokain, derivati lisergične kisline (LSD), drugi in nespecifični halucinogeni in psihostimulansi, ki se lahko zlorabljajo. Viri podatkov, ki jih države uporabljajo za spremljanje umrljivosti zaradi uporabe prepovedanih drog, so: nacionalne baze podatkov o umrlih – nacionalni registri umrlih, specialni registri s sedeži v različnih ustanovah, inštituti za javno zdravje, inštituti ali oddelki sodne medicine, policija, ministrstva, drugi viri (npr. baze podatkov o bolnikih s HIV, raziskave).